Dursun Ekinci ile Sözlü Tarih Görüşmesi

Dursun Ekinci ile Sözlü Tarih Görüşmesi

(1954, Antalya)

“Bayramlarda çok sevinemem. Kenarda biri garip garip dururken ben bayramdan zevk alamam”.

Altı kardeşin en küçüğü olarak Antalya’nın Akseki ilçesinde dünyaya gelir Dursun Ekinci.   7 yaşına kadar ailesiyle beraber yaylalarda çobanlık yapar. İlkokul öğrenimini halası ve dayısının yanında kalarak tamamlar. Yazları ise yaylada ailesinin yanında çalışarak geçirir hep. O dönemlerde maddi sıkıntılar çeken yörük ailesinin kışlık ve yazlık düzenleri vardır. İlkokulu bitirdikten sonra tek başına İstanbul’a gitmeye karar verir.

İstanbul’a geldiğinde dayısının evine yerleşir ve tornacıda çalışmaya başlar. İşinden memnun kalmayınca kısa bir süre sonra buradan ayrılır. Kasımpaşa’da birkaç sene arkadaşlarıyla beraber bekar odasında kalır. Bir süre sonra askerlik görevi için Sivas’a gider. Askerliğini tamamladıktan sonra memlekete döner ve 1974 yılında evlenir. Eşini de alarak geldiği İstanbul’da ilk uğrak yeri olan Kasımpaşa’ya yerleşir. Dolapdere’de bir lokantada komi olarak çalışmaya başlar. Oradan ayrıldıktan sonra ünlü simaların uğrak mekanlarında aşçılık yapar ve birkaç tanıdığı vasıtasıyla Etiler Şamdan Restoran’a aşçı olarak alınır. Yazlık dönemde Ortaköy ve Adalar’da, kış aylarında Etiler’deki restaurantta üç dört sene çalışır. Daha sonra yedi sene sürecek olan Askerî Tersane’de işe başlar. Tersanede aşçılığa devam ederken yaz döneminde de Adalar’a gider. Tersanedeki işinden sonra çalışmak için yine Şamdan’a döner. Ardından bir sene de Show TV’de çalışır. Bu süreçte ikamet yerleri Kasımpaşa ve Okmeydanı arasında değişir. Eşi ile bir sene Kasımpaşa’da oturduktan sonra on sene yaşayacağı Okmeydanı’na taşınırlar. Oradan yine Kasımpaşa’da bir eve yerleşirler ve on sene de burada yaşadıktan sonra aynı muhitte satın aldıkları eve geçerler. İkisi Kasımpaşa’dayken biri Okmeydanı’ndayken üç kızı olur.

Tornacılıkla başlayan İstanbul hikayesi, çeşitli iş yerlerinde çıraklık ve ünlü mekanlarda  aşçılık yaparak geçer. Yaşam tarzından çok farklı ortamlara tanıklık eder, ünlü kişilerle karşılaşır. Son olarak da arkadaşı vasıtasıyla gittiği Bilim ve Sanat Vakfı’nda aşçılık vazifesini icra eder.

Aşçılık mesleğinde en önem verdiği şey temizlik ve estetiktir. Geçmişte çalıştığı birçok ünlü restaurantta olduğu gibi on iki senedir çalıştığı Bilim ve Sanat Vakfı’nda mesleğini büyük bir titizlilik ve zevkle yapar. Çalışma hayatında kazandığı bu tecrübe ve birikim, yemeği sunuş şeklindeki nezaket de dahil her halinden hissedilir.

FOTOĞRAFLAR

VİDEOLAR

SÖZLÜ TARİH ARAŞTIRMALARI

Veritabanı

Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı'nın yer alan tüm kategoriler için arama yapabilirsiniz.

D-SPACE

Sözlü Tarih arama veritabanı D-SPACE altyapısını kullanmaktadır.