Mustafa Asılsoy ile Sözlü Tarih Görüşmesi

Mustafa Asılsoy ile Sözlü Tarih Görüşmesi

(1933, Giresun)

“Ne zaman İstanbul’dan çıksam, huzuru döndüğümde bulurum.”

Giresun’un Görele ilçesinin Aydınlar Köyü’nde doğar Mustafa Asılsoy. Lakabı Musaoğulları olan ailesi Arabistan’dan gelip ilkönce İstanbul’da adalara, daha sonra da Giresun’a yerleşir. Babası Bilal Bey hayvancılık ve çiftçilik yapar. Köyde yaza doğru yaylaya giderler ve 5-6 ay kalırlar. Koyun otlatmanın ardında kalan zamanlarda oyunlar oynar ancak. Büyükannesi öldükten otuz beş gün sonra vefat eder dedesi, üzüntüsünden. Köylerinde Demokrat Parti iktidarına kadar okul ve su yoktur. İftiraya uğrayıp hapse giren babası hapiste kağıt oynamaya başlar, dışarı çıktığında da bir süre bu alışkanlığına devam eder.

Dört erkek, iki kız kardeşi vardır Mustafa Asılsoy’un. Babasından izin alarak İstanbul’a çalışmak için ilk gelişi on beş yaşındadır onun. Köyden yürüyerek Görele’ye, oradan da Trabzon’a gider. Trabzon’dan İstanbul’a üç gün süren vapur yolculuğundan sonra varır. İlk geldiğinde, Koca Mustafa Paşa’da bir arkadaşında 17 gün kalır. Daha sonra Galata Köprüsü’nden vapura binip Eyüp’e gider. Eyüp Sultan’da çok sevdiği İstanbul’da kalabilmek için dua eder.

Köyde Kur’an-ı Kerim Kursu’na gider. Fakat bir süre sonra kursun hocası köylülerle anlaşamayıp köyden ayrılınca köyüne uzak başka bir Kur’an Kursu’na devam etmek zorunda kalır. Her gün iki saat yürüyerek gidip gelir.

Askerlik dönüşü yine imam olarak çeşitli camilerde görev alır. İmamlık yanında bir de dükkan açar. 27 sene boyunca esnaflık yapar. Çalıştığı caminin yanına kendi imkanlarıyla bir Kız Kur’an Kursu inşa ettirir. 44 sene bu camide görev yapıp emekli olur.

Geldiği köyde okul yoktur Mustafa Asılsoy’un. Bu sebeple İstanbul’a geldiğinde gece gündüz ders çalışmak zorunda kalır başladığı okulları tamamlamak için. Sultanahmet’ten ilkokul, Nişanca’dan ortaokul, Alibeyköy’den ise lise diploması alır. Abdurrahman Efendi’den kıraat, Kesikbacak İsmail Efendi’den de talim dersleri alır. İstanbul Müftülüğü tarafından açılan imamlık imtihanına girer ve kazanır. Sınav jürisinde Eminönü Müftüsü Bekir Haki Efendi, Ömer Nasuhi Bilmen, Şefik Efendi ve Hırka-i Şerif Camii imamı İbrahim Efendi gibi isimler vardır. Baba Haydar Camii ilk görev yeridir. Daha sonra Düğmeciler ve Sofular Camileri’nde görev yapıp Kasım Çavuş Camii’ne geçer. Kasım Çavuş Camii’nde görev yaparken 2,5 sene Eyüp Camii imamına vekalet eder ve sabah namazlarını kıldırır.

Diyanet İşlerinin hac organizasyonu yapmasından önce 7-8 defa Hacc’a gider. Vefat eden ilk eşinden üç çocuğu, ikinci eşinden üç çocuğu olur. Eyüp’teki camilerin neredeyse hepsinde görev yapar. İhtilal döneminde Kasım Çavuş Camii’nde görev yapmaktadır. İhtilal sabahı askerler caminin etrafını sarar ve kendisine ezan okutmazlar. Askerliğini piyade er olarak yapar.

Emekli olduktan sonra 1998 yılında daha önce ev yaptırdığı Bayrampaşa’ya yerleşir.

FOTOĞRAFLAR

VİDEOLAR

SÖZLÜ TARİH ARAŞTIRMALARI

Veritabanı

Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı'nın yer alan tüm kategoriler için arama yapabilirsiniz.

D-SPACE

Sözlü Tarih arama veritabanı D-SPACE altyapısını kullanmaktadır.