Aydın Doğan ile Sözlü Tarih Görüşmesi

Aydın Doğan ile Sözlü Tarih Görüşmesi

(1953, Zincirlikuyu)

“Biz çiçek sepetinin içine doğduk.”

40 günlükken Zincirlikuyu’dan Kuştepe’ye gelir ailesi Aydın Doğan’ın. Aile Selanikli’dir aslen. Babası sepetçilik ve süpürgecilik yaparken annesi ev işlerine gider. Bir süre de çiçekçilikle uğraşırlar. Çiçeğin bollaştığı yaz mevsimlerinde Taksim’deki kooperatiften çiçek alır, fiyatların yükseldiği sonbaharda ise kır çiçekleri toplayarak satış yaparlar. Yılbaşı çiçeklerini Alemdağ, Ömerli ve Çatalca Kestanelik’ten devşirirler. Büyüyen her Roman çocuğu gibi o da çiçekçilik, sepetçilik, demircilik işlerini öğrenir. Çubukçuluk yapan babasından sepet için gerekli çubuğun nereden ve nasıl kesileceğini de öğrenir. Süpürgecilik de yaptığı birçok işten biridir. Bunların neredeyse hepsi için yetkililerden izin alarak ormana giderler. Hazırladıkları sepet, küfe gibi ürünleri hal ve köylere satarlar.

Babası eğitimlerine çok önem verir. Kuştepe İlkokulu’nda okur. Okuma yazmayı öğrenmesi için hocası tenefüslerde bile çalıştırır onu. Ancak ilk sene sınıfta kalır ve dolayısıyla hocası değişir. Her derse farklı enstrümanla gelen yeni hocasından biraz çekinse de müziğe dair pekçok şey öğrenir.

On altı yaşında annesinin yönlendirmeleriyle evlenir ve aile yanında yaşamaya devam eder. Annemin babamın evindeyken bana çocuk verme diye  dua eder Allah’a evlendiğinde utandığından. Onların yanında çocuk sevmek, babanın önünde baba olmak tuhaf gelir ona. Evlendikten iki sene sonra ise yeni  bir ev tutarak ayrılır ailesinden.

Güzel sesli bir ebeveynin oğlu olarak ses düzenleme işi de yapar. Bayram günlerinde bile çalışan aile, yoğun tempodan eğlenmeye fırsat bulamaz. Bizim işimiz zaten piknik, bayram ne seyran ne bilmeyiz der Aydın Doğan.           

Talihsiz bir hadise yaşayarak bebekken çocuk felci geçirir. Babası birçok doktora götürür ancak tedavisi mümkün olamaz. Ayağında bütün hayatı boyunca taşıyacağı bir hasar kalır. Kırılgan ve hatta müziğe olan ilgisini bu hassas yapısına bağlar. Çok gitmek istediği ve hayatı boyunca içinde bir ukde olarak kalan askerliğe ayağındaki rahatsızlıktan dolayı  alınmaz. 

Evde en çok söz hakkına sahip  kişi eve giren paradan da sorumlu olan annesidir. Çocukluk döneminde sosyal hayatın içinde büyüdükleri için iletişim kurmak ve paylaşmak konusunda sıkıntı yaşamaz. Bu yüzden ikram etmekten ve paylaşmaktan kaçınan insanları yadırgar.

Babası tarafından hep iyi, samimi ve dürüst olmaları öğütlenir.

FOTOĞRAFLAR

VİDEOLAR

SÖZLÜ TARİH ARAŞTIRMALARI

Veritabanı

Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı'nın yer alan tüm kategoriler için arama yapabilirsiniz.

D-SPACE

Sözlü Tarih arama veritabanı D-SPACE altyapısını kullanmaktadır.